poniedziałek, 20 lutego 2012

Tiramisu z kiwi

Składniki

opakowanie podłużnych biszkoptów,
  8 łyżek likieru pomarańczowego lub kawowego,
  1/2 szkl.śmietany kremówki,
  5-6 kiwi,
  2-3 łyżki cukru pudru,
  250 g serka mascarpone,
  czekolada w proszku,
  listki świerzej melisy



Przygotowanie

Biszkopty zanurzyć w likierze.Osączyć.Połową wyłożyć spód podłużnej szklanej formy.
Smietanę ubić z cukrem pudrem,następnie wymieszać z serkiem mascarpone.Kiwi obrać,pokroić w plasterki.Krem podzielić na dwie części.Jedną część kremu rozsmarować na biszkoptach.Obłożyć połową plastrów kiwi.Na nie nałożyć pozostałe biszkopty.Przykryć drugą częścią kremu i nałożyć resztę owoców.Wierzch deseru posmarować resztą kremu.Posypać czekoladą.
Deser przykryć folią.Wstawić na 2-3 godz.do lodówki.Przed podaniem udekorować listkami melisy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz