poniedziałek, 6 lutego 2012

Olowy Tort kawowy

Składniki

Na biszkoptowy spód:
4 jajka100g cukru110g mąki80g migdałów1 łyzeczka proszku do pieczeniaNa masę kawową
250g gęstej smietany kremówki
50g kawy rozpuszczalnej1 laska wanilii (lub aromat waniliowy)200g bitej śmietany150g białej czekolady1 opakowanie zagędzczacza do smietany , np: 'Śmietan Fix'Różności do ozdoby





Przygotowanie

Przygotowac spód do tortu:
Oddzielić żółtka od białekŻółtka utrzeć z cukrem na puszysty kogel-mogelBiałka ubic na pianęMąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia i przesiać do masy z żółtek i cukru, wymieszaćDodać bialka i delikatnie wymieszaćNa końcu wsypać posiekane migdały (nie powinny być zmielone, aby bylo czuć ich kawałki) i ponownie wymieszaćPrzelac do natłuszczonej i wysypanej bułka tarta tortownicy o srednicy ok.24cmPiec ok.25 minut w 180 st. C (sprawdzać patyczkiem)Przestudzić i przekroić w poprzek na dwie części
Przygotować masę:
Śmietanę kremówkę wymieszać w miseczce z kawą, przykryc folią i pozostawić na noc w lodówce.Czekoladę rozpuścić, lekko przestudzić i wymieszać z miąższem wanilii (ew. aromatem waniliowym lub esencją) i bitą smietaną, przykryc i również odstawic na noc do lodówki.Nastepnego dnia kremówkę z kawą podzielić na dwie części.Jedną porcję połączyć z zagęszczaczem i ubićDrugą porcję utrzec z masą czekoladowo-waniliowo-smietankową.Połączyc obie masy na jednolity kremMasą przełożyć płaty biszkopta i pozostawić na noc w formie w lodówceUdekorować wedle uznania (ale uważać bo torcik jest bardzo lekki i delikatny, więc nie obciążać go zbyt ciężkimi ozdobami ;)












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz