niedziela, 12 lutego 2012

Szynka w czosnku i pomarańczy

Składniki

Szynka wieprzowa surowa ( u nas pożeramy tego na dwie osoby kilogram na dwa obiady, niestety się zmniejsza) 1kg
Pomarańcza
kilka ząbków czosnku ( mnie wychodzi 4-5)
Vegeta
ziele
listek



Przygotowanie

Przygotowanie wymaga zaplanowania obiadu na dwa dni przed - bo tyle czasu mięsko nabiera mocy w lodówce
Szynke w całosci natrzeć (nasolić) vegetą - mocno, czosnek obrać pokroić w cieniutkie płasterki i obłozyc nimi szynkę zdjąć skórkę z pomarańczy, wykroić białe pokroić w paseczki i obłozyć szynkę ze wszytkich stron
Obłożoną szynkę wsadzić w szczelną reklamówkę, wycisnąć sok z połowy pomarańczy, resztę zjeść . Owinąć szczelnie i wsadzić na dwa dni do lodówki
Po dwóch dniach wjąć szynkę włożyć do garnka, dodać listek kilka kulek ziela angielskiego, podlać wodą do połowy mięsa i dusić na małym ogniu pod przykryciem ponad godzinę, aż zmięknie. Po połgodzinie duszenia mięso przekręcić. Wszystkie kawałki czosnku i skórki z marynaty wrzuć do duszenia
podawać jak pieczeń
z wywaru po gotowaniu, jogurtu i czosnku mozna zrobić sos....

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz