poniedziałek, 13 lutego 2012

gęsie pipki

Składniki

1 kg gęsich żołądków 0,5 kg cebuli 10 ząbków czosnku sól pieprz 1-1,5 łużeczki curry



Przygotowanie

ok 1 kg gęsich żoładków sparzamy zalewając obficie wrzątkiem 3 razy, następnie oczyszczamy sitko i sparzamy czwarty raz ( bardzo ważne ) !!! - następnie do brytfanki wkrajamy drobno ok 0,5 kg cebuli i szklimy ją dodając zgniecioną jedną główkę czosnku (ok 10 zabków) i podsmażamy razem ok 5 min, - do tego dodajemy sparzone 4 razy żołądki obficie solimy, pieprzymy i dodajemy 1-1,5 łyżeczki curry,wszystko zalewamy niewielką ilością wody i dusimy na małym ogniu przez ok 1,5 h ( do uzyskania 80 % miękkości , brytfanka musi być przykryta pokrywką), przez cały czas kontrolujemy poziom wody i często mieszamy. Po tym czasie wsadzamy brytfankę na 30 min do nagrzanego piekarnika i po 15 min. zdejmujemy pokrywkę w celu "zarumienienia potrawy".Podawać z ziemnaiaczkami pychota polecam!!! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz