sobota, 25 lutego 2012

Chleb z oliwkami

Składniki

20 g drożdży,
250 g mąki,
150 ml białego wina,
150 ml oliwy z oliwek,
4 jaja
sól,
100 g startego sera gruyere,
100 g posiekanych orzechów włoskich,
50 g zielonych i
50 g czarnych oliwek (pokrojonych na duże kawałki!



Przygotowanie

Drożdże rozpuścić w 2 łyżkach letniej wody. Mąkę wsypać do miski, wymieszać z drożdżami. Następnie do mąki porcjami wlewać wino i oliwę, mieszać. Miskę przykryć, ciasto odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Do ciasta dodać jaja i sól, wyrobić. Następnie dodać starty ser. orzechy i oliwki, zagnieść. Z ciasta uformować bochenek, przełożyć na natłuszczoną blachę. Chleb przykryć i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na 30 minut. Piekarnik rozgrzać do 200°C. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę. Chleb piec ok. 1 godziny na ztocistobrązowo. Upieczony chleb zostawić kilka minut w wyłączonym piekarniku, wyjąć i wystudzić.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz