środa, 1 lutego 2012

risotto z prodiża

Składniki

70dag łopatki
4 woreczki ugotowanego ryżu (woreczki100 gramowe)
20-25 dag żółtego sera (utarty na grubych oczkach)
1 cebula
1 marchew
3/4 słoiczka koncentratu pomidorowego Kotlin
spory pęczek pokrojonej natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
bułka tarta i olej do wysmarowania prodiża
olej lub smalec do pieczenia mięsa




Przygotowanie

Mięso kroimy w kostkę i smażymy na tłuszczu, wrzucamy marchew i cebulę pokrojoną w półplasterki, do mięsa i podsmażamy- solimy i pieprzymy. Wlewamy odrobinę wody i razem dusimy do miękkości. Pod koniec duszenia nadmiar wody odporowujemy. Do miski wkładamy mięso, ugotowany ryż, 3/4 utartego sera, natkę pietruczki , koncentrat pomidorowy-wszystko dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Całość wkładamy do prodiża posypujemy pozostałym serem i zapiekamy około 30 minut.


Danie jest super, kto raz spróbuje często je przygotowuje.

Risotto można zapiekać w piekarniku w naczyniu żaroodpornym.

SMACZNEGO!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz