niedziela, 12 lutego 2012

Zupa paryska

Składniki

70 dag ziemniaków
6 porów (tylko biała część)
1 mała cebula
2 litry  bulionu z kury
40 g smietany wysokoprocentowej
150 g tartego gruyera
kilkanaście cienkich kromek bagietki



Przygotowanie

 Oczyścic pory, pokroić na cienkie pierścionki.
 Obrać i drobno posiekać cebulę. 
 Umyć i pokroić w kostkę ziemniaki.
 Na głebokiej patelni roztopić  na małym ogniu 100 g masła, dodać pokrojone pory i
 cebulę ; przykryc pokrywką i dusić . Warzywa nie powinny się zarumienić !
 Dodać bulion, a po 10 min. ziemniaki. 
 Dodac sól, pieprz  i gotować powoli przez 15 min. 
 W tym czasie podsuszyć  na brzegu piekarnika grzanki.
 Gdy ziemniaki są miękkie , zgasić ogień pod garnkiem, dodać smietanę i masło.
 Podawć natychmiast  z gorącymi grzankami posypanymi tartym serem.
 Uwaga :
 Ten przepis znalazłam kiedyś w książce "To, co najlepsze i najprostsze w   
 ziemniakach"J. Robuchon.
 Czasem do oryginalnego przepisu dodaję jeszcze białego, wytrawnego wina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz