wtorek, 21 lutego 2012

Sałatka z fasoli i pomidorów

Składniki

150 g suchej fasoli,1 l wody,
500 g pomidorów,2 ząbki czosnku,1 starta cebula,2 łyżeczki czerwonego octu winnego,1/4 łyżeczki soli,1/4 łyżeczki pieprzu,szczypta cukru,6 łyżek oliwy z oliwek.




Przygotowanie

 Fasolę z czosnkiem zagotować w 1 litrze wody, zdjąć z ognia i pozostawić do napęcznienia na kilka godzin.
Po tym czasie fasolę wraz z czosnkiem gotować do miękkości w tej samej wodzie, w której się moczyła. Po ugotowaniu, odcedzić osączyć na sitku, i wyjąć  z niej czosnek.
Pomidory naciąć i usunąć twardą część  przy szypułce. Sparzyć w gorącej wodzie, opłukać w zimnej,  zdjąć skórkę i pokroić na ćwiartki, usunąć miękisz z pestkami i pokroić na cienkie paski. Z pozostałych składników przyrządzić sos i doprawić do smaku.
Dodać gorącą fasolę.
Bezpośrednio przed podaniem sałatkę doprawić o smaku i dodać pomidory.
Podawać z wiejskim chlebem z masłem.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz