piątek, 17 lutego 2012

Białe ciasto truflowe

Składniki

Na ciasto:


50 g białej czekolady


4 łyżki cukru


2 jajka


5.5 łyżki mąki


 


Krem:


350 g białej czekolady


100 g herbatników


1 szklanka mleka w proszku


100 g masła


300 ml śmietany kremówki



 





Przygotowanie

Ciasto: jajka ubić z cukrem przez około 10 minut. Dodać przesianą mąkę i stopioną czekoladę. Piec około 25 minut w 180oC. Do suchego patyczka.

Krem: czekoladę, masło i śmietankę podgrzewamy, aż się połączą. Studzimy, wkładamy do lodówki na 30 minut. Wyciągamy, dodajemy pokruszone herbatniki i mleko w proszku. Chłodzimy w lodówce przez kolejne 30 minut. Wykładamy na ciasto.

Ja zrobiłam z połowy porcji w keksówce.

Przepis ze strony ciasteczkowepotwory.

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz