czwartek, 2 lutego 2012

Barszcz czysty - przepis bazowy

Składniki

wywary:

  ½ kilo buraków pokrojonych w plastry (większe skroić jeszcze raz na pół)
  łyżka octu
  3 ziarna ziela angielskiego
  4 ziarna pieprzu
  1 liść laurowy
zalać wodą, a w osobnym garnku w 1 litrze wody gotować warzywa:
  2 marchwie
  1 pietruszka
  po kawałku selera i opcjonalnie pora
wywary gotować powoli by bulkało, nie zagotować! 

do przyprawienia:

  3 ząbki czosnku
  cukier, ocet, sól
  2 łyżki zagęszczonego koncentratu lub pół butelki gotowego zakwasu buraczanego



Przygotowanie

Gdy oba wywary będą gotowe, połączyć odcedzając warzywa. Wrzucić ponacinany czosnek, podgrzać mocno by się przegryzły pamiętając o nie zagotowywaniu. Doprawić zgodnie z upodobaniami, opcjonalnie podkręcić koncentratem i zakwasem. Jest to przepis na czysty, klarowny barszcz, w wersji raczej słodszej niż kwaśnej, taki najbardziej lubię. Można go oczywiście modyfikować dodając zakwasu, lub wywaru z żeberek, boczku, mięsnego rosołu itp. Jako czysty bardzo dobrze smakuje z drożdżowymi rogalikami nadziewanymi mięsem i kapustą z mojego innego przepisu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz