środa, 15 lutego 2012

Ciasto paznokieć

Składniki

CIASTO:
2 i 1/2 szklanki mąki
30 dag margaryny (może być KASIA)
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 żółtka

BEZA:
3 białka
3/4 szklanki cukru
2 cukry waniliowe

KREM:
30 dag masła
1 puszka mleka słodzonego skondensowanego

DODATKI:
paczka płatków migdałowych


Wymiary blaszki na ktorej robie ciasto 20x32 cm.



Przygotowanie

CIASTO:
Z podanych składników zagnieść ciasto i podzielić na 3 równe części.

BEZA:
Białka ubić na parze z cukrem i cukrem waniliowym.

KREM:
Mleko w puszce ugotować 3 godziny na karmel-ostudzić. Utrzeć z masłem.

WYKONANIE:
1. Każdy surowy placek smarować bezą i piec około 20-30'. Trzeba bardzo uważać 
   przy wyjmowaniu placków z blachy, gdyż są bardzo kruche.
2. Krem podzielić na 3 części i smarować nim placki-również na wierzchu.
3. Wierzch ciasta posypać obficie płatkami migdałowymi.



Ciasto ma paskudną nazwę- nie wiem dlaczego tak się nazywa-ale rozpływa się w ustach. Jest bardzo kruche no i słodziutkie. Warto go jednak spróbować, polecam.


SMACZNEGO 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz