poniedziałek, 20 lutego 2012

karp z czosnkiem

Składniki

1 duzy karp (wypatroszony i oczyszczony)
sól i pieprz do smaku
pół kostki masła
natka pietruszki
6 ząbków czosnku lub 3 łyżki płatkó czosnkowych



Przygotowanie

Umyc i osuszyc rybę.
Posypac solą i pieprzem w środku i na zewnątrz.
Pokroic czosnek w płatki, natkę posiekac.
Posypac karpia płatkami czosnku i natką w środku i na zewnątrz.
Włożyc rybę do naczynia żaroodpornego i polac rozpuszczonym masłem.
Wsyawic do piekarnika nagrzanego do 180 C.
Piec ok. 30 minut.

RADA
W slepie rybnym poproś o wypatroszenie karpia.
Możesz też kupic filety, ale cała ryba jest smaczniejsza po upieczeniu.

JAK PODAWAC
Dobrym dodatkiem będzie ryż ugotowany na sypko i surówki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz