niedziela, 12 lutego 2012

Przekładaniec biszkoptowo-owocowy

Składniki

     ♦ ok. 500 g podłużnych biszkoptów
     ♦ 400 ml śmietany 18% + cukier waniliowy + cukier do smaku
     ♦ 1 szklanka mocnej kawy + 1 kieliszek wódki

WARSTWA MALINOWA:
     ♦ ok.1 kg mrożonych malin (lub ¾ świeżych)
     ♦ 2 galaretki malinowe

KREM:
     ♦ 1 op. kremu Karpatka + mleko

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
     ♦ 1 puszka brzoskwiń
     ♦ 2 galaretki brzoskwiniowe

WIERZCH:
     ♦ 500 ml śmietany kremówki
     ♦ 2 śmietan-fixy
     ♦ cukier waniliowy
     ♦ 2-3 łyżki cukru pudru  
     ♦ gotowa posypka czekoladowa do ciast, lub
        starkowana czekolada deserowa



Przygotowanie

Śmietanę podgrzac razem z cukrem waniliowym, posłodzic do smaku (nie gotowac!). W ciepłej śmietanie maczac połowę biszkoptów, wyłożyc nimi dno prostokątnej blachy (30x40 cm).

WARSTWA MALINOWA:
Galaretki przyrządzic zgodnie z przepisem na opakowaniu. Częśc malin zmiksowac. Do zimnych galaretek dodac zmiksowane i całe maliny, tężejącą masę wylac na śmietanowe biszkopty.

KREM:
Krem Karpatka przyrządzic z mlekiem zgodnie z przepisem na opakowaniu. Krem wyłożyc na zastygniętą warstwę malinową.

Zaparzyc szklankę mocnej kawy (najlepiej rozpuszczalnej), dodac kieliszek wódki (zrezygnowac z niej, jeśli ciasto będą jadły również dzieci). Ostudzic. W zimnej kawie maczac pozostałą częśc biszkoptów (trzeba to robic szybko, bo bardzo nasiąkają) i wykładac je na krem karpatkowy.

WARSTWA BRZOSKWINIOWA:
Galaretki przyrządzic zgodnie z przepisem na opakowaniu. Brzoskwinie pokroic w kostkę. Do zimnej galaretki dodac owoce, tężejącą masę wylac na kawowe biszkpty.

WIERZCH:
Śmietanę kremówkę ubic na sztywno ze śmietan-fixami, cukrem i cukrem waniliowym. Rozsmarowac ją na zastygłej warstwie brzoskwiniowej.
Wierzch posypac gotową posypką czekoladową do ciast, lub starkowaną czekoladą deserową.

Śmietanę kremówkę można zastąpic dwoma ubitymi śnieżkami

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz