sobota, 4 lutego 2012

Jabłecznik pychota

Składniki

CIASTO

1 szklanka cukru
1 kostka margaryny
1 proszek do pieczenia
2 jajka
4 szklanki mąki

1.5-2 kg jabłek
cynamon



Przygotowanie

CIASTO

Wszystkie składniki razem ugniatamy. Możemy dodać więcej mąki jeśli ciasto jest za miękkie. Dzielimy na pół i możemy włożyć na chwilę do lodówki.

Jabłka trzemy na tarce i dusimy na małym ogniu. Można też sobie darować duszenie. Dodajemy cynamonu.

*1/2 ciasta rozwałkowujemy i wykładamy na blaszkę
* kładziemy jabłka
* drugą połowę ciasta też rozwałkowujemy i kładziemy na wierzch
* robimy dziurki widelcem

Nieraz zostaje mi za dużo ciasta, więc wycinam ciasteczka i po upieczeniu dekoruje polewą i... czym tylko macie ochotę Duża frajda dla dzieciaczków.

Pieczemy ciasto około 40 minut, a ciasteczka odrobinę krócej, poprostu trzeba do nich zaglądać.

SMACZNEGO

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz