niedziela, 12 lutego 2012

Omlet z szynką i pieczarkami

Składniki

5 dużych jajek
4-5 łżek kwaśnej śmietany
2 łyżki mąki
10 dag.podsuszonego żółtego sera
10 dag.pieczarek
10 dag.szynki
                     DODATKI
2-3 łyżki startego parmezanu
4 łyżki masła
zioła prowansalskie
mielona papryka,sok z cytryny,sól,pieprz



Przygotowanie

Żółtka roztrzepać z mąką i śmietaną.Doprawić ziołami,papryką,solą i pieprzem.Dodać podsmażone na łyżce masła pokrojone pieczarki,pokrojoną w paski szynkę i starty żółty ser.Białka ubić na pianę ze szczyptą soli i kilkoma kroplami soku z cytryny.Pianę wyłożyć na wierzch masy jajecznej.Delikatnie i szybko wymieszaj łopatką,sięgając do samego dna miski.Smażyć omlet na reszcie masła,podważając brzegi nożem,by płynna masa spłyneła pod spód i się ścieła.Gdy spód omletu bedzie rumiany,wierzch posypać parmezanem.Przykryć i odstawić na 5 minut by omlet doszedł w środku.
        SMACZNEGO!!!


Nie wiem z kąd mam ten przepis,ale omlecik palce lizać.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz