sobota, 11 lutego 2012

Bigos "włoski" z kiszonymi ogórkami

Składniki

•  0,5 kg. wędlin lub pieczonego mięsa


•  0,5 kg. pieczarek


•  0,5 kg. cebuli


•  0,5 kg. ogórków kiszonych


•  1 kg. świeżej kapusty


•  przyprawy : sól, pieprz, listek laurowy 

•  200 ml. czerwonego wina 





Przygotowanie

1.  Kapustę poszatkować i poddusić w garnku z odrobiną wody lub bulionu.
2.  Cebulę, pieczarki i wędliny pokroić, wszystko partiami podsmażyć na patelni, a następnie dodać do duszącej się kapusty razem z winem.
3.  Ogórki zetrzeć na tarce lub drobno pokroić, podsmażyć i na końcu dodać do reszty składników.
4.  Wszystko doprawić do smaku, można dodać koncentrat pomidorowy.

Jak każdy bigos najlepszy jest po kilku dniach, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz