środa, 29 lutego 2012

Łatwe Sezamki

Składniki

proporcja


100 g sezamu


100 g cukru


1 łyżka wody


bywają różne opakowania sezamu stąd do wagi paczuszki z sezamem trzeba dopasować resztę





Przygotowanie

do garnka wlać wodę, wsypać cukier i ciągle mieszając skarmelizować, wsypać sezam dokładnie wymieszać i zestawić z ognia.

Papier do pieczenia( lub folię aluminiową) rozłożyć na stole, wyłożyć masę sezamową, przykryć drugim kawałkiem papieru i wywałkować. Szybkim ruchem zdjąć papier, sezamki pokroić jak komu wygodnie, bądź potem po prostu wyłamywać.

Uwaga I

nigdy pod żadnym pozorem nie wkładać palców czy języków do gorącej masy - oparzenie murowane

Uwaga II

nie czekać długo z oderwaniem papieru bo może przywrzeć na stałe chyba, że chcemy podać molom nowe danie ;)

Uwaga III

sezam można podprażyć wcześniej na suchej patelni, trzeba szybko mieszać żeby się nie przypalił i po uprażeniu koniecznie szybko wysypać z patelni

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz