Składniki
10 dkg. dorsza (filet)
10 dkg. sandacza (filet)
10 dok. mintaja (filet)
10 dkg łososia (filet)
kostka bulionowa
cebula
papryka czerwona
puszka pomidorów krojonych
włoszczyzna
2 ziemniaki
czosnek
liśc laurowy
masło
koncentrat
UWAGA: Ryby można dobrać wg uznania , ja na podstawie doświadczeń dobrałam taki zestaw i go naprawde polecam.
Przygotowanie
CZAS PRZYGOTOWANIA Ok 60min PORCJA 4-6 OS
W 2,5 litrach wody rozpuszczamy 2 kostki rosołowe , dodajemy liśc laurowy , do wrzątku wkładamy rybę pociętą na średnie kawałki, gotujemy ok 10 min na wolnym ogniu.
Na patelni rozpuszczamy tłuszcz(masło), podsmażamy w kolejności dodając: cebyla w "piórka" , pokrojone w drobną kostkę ziemniaki, marchewkę, porę i pietruszkę ( tej ostatniej mało), smażymy ok 10 min, dodajemy przeciśnięte 2 ząbki czosnku, smazymy ok 3 min , dodajemy pomidory w puszcze( w wersji pikantnej a taką lubię w tym miejscu dodaję 10 papryczek chilli) , smażymy a raczej dusimy wszystko ok 10 min. Następnie wlewamy wszystko do wywaru z ryby , dodajemy łyżkę koncentratu, gotujemy ok 20 min.
Zupę można zabielić śmietaną , podawać z makaronem , lub bez
MEGA SMACZNA , NIE ZNAM OSOBY KTÓREJ NIESMAKOWAŁA!!!!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz