środa, 8 lutego 2012

ptasie mleczko- łatwe

Składniki

6jaj
3 łyżki kakao
szklanka śmietany kremówki
9 łyżek cukru
cukier wanilinowy
8 łyżeczek żelatyny
czerwona galaretka





Przygotowanie

Jajka sparzyć, oddzielić białka od żółtek. Żelatynę rozpuścić w 0,5 l wody. Rozlać to na 3 części. Schłodzić.

Przygotować masy:

Kolor1: 3 żółtka utrzeć z 3 łyżkami cukru. Dodać pianę z 2 białek i 1 część żelatyny.

Kolor2:wszystko zrobić tak jak w kolorze1,dodając 3 łyżki kakao.

Kolor3:Śmietanę ubić z 3 łyżkami cukru i cukrem wanilinowym, dodać pianę z 2 białek i ostatnią część żelatyny.

Na spód małej blaszki wylać masę1 i odczekać aż zgęstnieje. Następnie wyłożyć masę2 i także odczekać. Powtórzyć to samo z masą 3.Na sam wierzch nałożyć rozpuszczoną i stygnącą galaretkę. Udekorować i schłodzić.

SMACZNEGO:)

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz