środa, 22 lutego 2012

Makowy Jacek

Składniki

Składniki:
 Kruche:
3 szkl mąki
1 margaryna
6 czubatych łyżek cukru
2 jaja
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
1 cukier waniliowy

Masa makowa:
50 dag maku zmielonego
5 i 1\2 szkl mleka
2 budynie
2 jaja
7 łyzek cukru
rodzynki




Przygotowanie

Przygotowanie ;

Kruche: zagnieśc krótko wszystkie składniki i odstawić do lodówki.

Masa makowa : Mleko zagotować , mak zalać 2 szklankami gorącego mleka , z reszty zrobić budyń - gorący budń wymieszać z makiem i dodać reszte składników.


Rozwałkować ciasto (zostawić trochę na wierzch),dodać mak i na wierzch ułożyć kratkę z pozostałego ciasta .
Upiec w tem 200O C  - ok godziny .



Wychodzi duuże ciacho ,wilgotne ,dobre :)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz