poniedziałek, 27 lutego 2012

Golonka w szybkowarze z kapustą i ziemniakami

Składniki


dwie mniejsze golonki
pół słoika kapusty kiszonej ( ta ze sloika jest lepsza bo już miekka)
5 obranych ziemniaków
1 listek laurowy
2 ziarnka ziela angielskiego
olej do smażenia (ja używam tylko Kujawski)
sól
vegeta lub ziarenka smaku




Przygotowanie

Golonki myjemy i osuszamy! W szybkowarze rogrzewamy olej Kujawski. Na olej układamy golonki. Posypujemy solą ( nie za dużo - uważać na peklowane aby nie przesadzić). Dodajemy inne przyprawy i vegetę lub nawet lepiej ziarenka smaku. Zamykamy szybkowar i podsmażamy  15 minut. Odparowujemy, otwieramy i dodajemy opłukaną kapustę (jeśli długa kroimy) i obrane ziemniaki pokrojone na pół. Można dodać odrobinę wody, zamykamy na kolejne 15 -30 minut - gotujemy w zależności od wielkości golonek. Należy sprawdzać! Po tym czasie odparowujemy. Układamy na talerze. Ziemniaki dusimy i mieszamy z kapustą. PYCHA!

 

W przypadku braku szybkowaru mozemy to zrobic w zwykłym garnku wtedy ziemniaki gotujemy osobno.

 

Jeśli lubimy dodatkowo podajemy chrzan, buraczki z chrzanem lub musztardę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz