niedziela, 5 lutego 2012

Papryka konserwowa z miodem

Składniki

2,5 kg papryki
Zalewa:
1 szkl.octu 10%
5 szkl.wody
1/2 szkl.cukru
1/2 szkl. miodu
1 łyżka soli
Przyprawy na każdy słoik:
1-2 ząbki czosnku
1 mały listek laurowy
2 goździki
2 ziela angielskie
2-3 ziarnka pieprzu
10 ziaren gorczycy
1/2 łyżeczki oliwy



Przygotowanie

Zalewę zagotować i wystudzić.
Pokrojoną paprykę ułożyć w słoiczkach wraz z przyprawami, zalać przestudzonym wywarem. Na wierzch dodać 1/2 łyżeczki oliwy (ew. oleju z pierwszego tłoczenia) - ale to nie jest konieczne. Zamknąć słoiki nieuszkodzonymi pokrywkami i pasteryzować 20 minut.
Tak przygotowana papryka jest jędrna i smakuje wspaniale.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz