poniedziałek, 27 lutego 2012

zupa z groszkiem konserwowym

Składniki

2 puszki groszku konserwowego


pęczek włoszczyzny


cebula


2 ząbki czosnku


100 gram sera żółtego


3 łyżki śmietany piątnicy do zup i sosów


3 kostki rosołowe


1 kostka pieczeniowa


sól, pieprz, 4 ziarenka ziela angielskiego, 4 ziarenka zielonego pieprzu,  listek laurowy, maggi





Przygotowanie

Włoszczyznę i cebulę obrać, pokroić w kostkę. Do gotującej się wody wrzucić warzywa, wraz z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku, dodać groszku z puszki, kostki rosołowe, wraz z pieczeniową wkruszyć do zupy, dodać listek laurowy, pieprz zielony,ziele angielskie, osolić wywar. Ser żółty zertzeć na tarce, dodać do zupy, gotować, póki warzywa nie zmiękną. Dodać śmietanę, doprawić do smaku i gotowe. Zupa ma bardzo ciekawy smak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz