piątek, 24 lutego 2012

Ziemniaki na dwa sposoby

Składniki

5-6 ziemniaków równej wielkości
2 łyżki masła
20 dkg sera białego
3 cebule
1 jajko
20 dkg boczku - może być tłusty
10 dkg sera żółtego
olej
przyprawy- pieprz sól lub vegeta, odrobina bazylii



Przygotowanie

Ziemniaki ugotować ( mogą być lekko twarde), wydrążyć środki,
miąższ ziemniaczany rozgnieść dokładnie (połowę odłożyć), dodać masło i żółtko doprawić i na końcu ubite białko na sztywno , wymieszać,
Boczek pokroić w kostkę i zrumienić na chrupiąco,
na tłuszczu po upieczonym boczku podsmażyć cebulę pokrojoną w kostkę (część cebuli odłożyć)
----------------
teraz drugi farsz:
postępujęmy tak jak z nadzieniem do pierogów ruskich ( mieszamy masę ziemniaczaną z cebulą i serem biały, uprzednio zmielonym i doprawiamy)

Nadziewamy część ziemniaków boczkiem i cebulą , uzupełniamy masą ziemniaczaną,
pozostałe ziemniaki nadziewamy farszem ruskim, wszystkie ziemniaki posypujemy tartym serem , Każdy ziemniak z wierzchu smarujemy oliwą ( wtedy skórka jest chrupiąca) i pieczemy w piekarniku w temp 180 st około 20 min.
smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz