sobota, 18 lutego 2012

Tarta z pieczarkami i serem

Składniki

CIASTO:
200 g mąki pszennej
100 g masła (o temperaturze pokojowej)
1 żółtko
2 łyżki śmietany 18% (albo jogurtu naturalnego)
szczypta soli

NADZIENIE:
250 g sera żółtego (pokrojony w plastry lub starty)
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
6-7 plasterków szynki
1 łyżeczka oregano suszonego
1 łyżeczka pieprzu
3 łyżki keczupu
150 g pieczarek (podsmażone)



Przygotowanie

Robimy ciasto: wszystkie składniki zagniatamy, aż do uzyskania jednolitej masy. Schładzamy przez ok. 30 minut w lodówce. Następnie wysmarowaną tłuszczem formę o średnicy ok. 28-30 cm wylepiamy ciastem, w kilku miejscach nakłuwamy widelcem i pieczemy przez około 15 minut w temperaturze 180ºC.
Tak przygotowane ciasto (po wyjęciu z piekarnika nie trzeba schładzać spodu ciasta) smarujemy keczupem, nakładamy plasterki szynki, dodajemy podsmażone pieczarki, posypujemy wszystko pieprzem i oreganem, a na wierzch wykładamy ser żółty. Całość pieczemy w temperaturze ok. 180°C przez ok. 15-20 minut na środkowej półce lub na drugiej od dołu. Smacznego.
  
Uwagi: Ze względu na to, że pieczarki czasami puszczają dużo wody, warto je podsmażyć i odparować przed wyłożeniem na ciasto.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz