wtorek, 28 lutego 2012

Biszkopt łyżkowy

Składniki



6 jaj
15 łyżek cukru
7,5 łyżki mąki pszennej
7,5 łyżki mąki ziemniaczanej
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
1 łyżka octu (niekoniecznie)



Przygotowanie

Białka ubic na sztywną pianę, dodać cukier i żółtka . Ubić na puszystą masę, dodać mąki wymieszane z proszkiem i ewentualnie ocet . Wymieszać wylać na blachę lub tortownicę i upiec w około 170-180 st.

Jeśli chcemyzrobić ciemny biszkopt dodajemy kakao zmniejszając ilość mąk.

Biszkopt ten jest idelany do mojej masy migdałowej - nie trzeba go wtedy nasączać


Przepis jest od dawna w mojej rodzinie i nie wiem skąd pochodzi. Jeśli już taki jest na WŻ to zapewniam że nie jest plagiat

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz