niedziela, 5 lutego 2012

Proste sosy do makaronu - śmietanowy z boczkiem

Składniki

Dla 3 osób: (na 500 g makaronu):

mały kubek śmietany (najlepiej 22% wzwyż)
cebulka
gruby plaster chudego, wędzonego boczku (ilość zależy od tego, jak treściwe ma być danie) - można też spróbować z szynką, byle nie mokrą.
sól, pieprz, pasuje szałwia, natka pietruszki
ser do posypania

Sos najlepiej pasuje do długich wstążek (tagliatelle), ale sprawdzi się też spaghetii.



Przygotowanie

Nastawiamy już wodę na makaron, bo sos jest ekspresowy! Boczek kroimy w poprzek na cieniutkie paseczki, podsmażamy na odrobinie oliwy lub masła. Niektórzy nie dają tłuszczu, bo i tak się nieco wytopi. Dodajemy cebulkę, szklimy. Zmniejszamy grzanie i wlewamy śmietankę. Doprawiamy solą i pieprzem. Grzejemy parę minut, uważajac, żeby śmietana się nie zwarzyła (ale nawet wtedy sos będzie smaczny). Można już dodać część sera. Makaron mieszamy z sosem, posypujemy serem i zieleninką. Sos jest prosty, a pyszny. Przywodzi na myśl trochę smak kluseczek z twarogiem na słono...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz