piątek, 24 lutego 2012

Ciasto drożdżowe z rabarbarem

Składniki




Ciasto drożdżowe:

50g świeżych drożdży
100g cukru
600g mąki
1 jajo
80g masła
300ml mleka

Nadzienie rabarbarowe:
1 kg rabarbaru
200ml soku wiśniowego
120g cukru
1 budyń waniliowy

Wierzch:
80g masła
1 paczuszka płatków migdałowych (ok. 60g)
1 cukier waniliowy
2 łyżki cukru



Przygotowanie

Ciasto: drożdże wymieszać z 2 łyżkami cukru.
Mąkę i resztę cukru wsypać do miski.
Dodać stopione i ostudzone masło rozmieszane z jajem oraz ciepłe mleko. Na końcu drożdże.
Wyrobić mikserem, odstawić na ok. 30-40 minut pod przykryciem do wyrośnięcia.
Ponownie zagnieść i podzielić ciasto na dwie części.

Nadzienie rabarbarowe:
rabarbar oczyścić i pokroić na plasterki.
Wrzucić do garnka, wlać 150ml soku i cukier. Zagotować.
Budyń wymieszać w reszcie soku, wlać na gotujący się rabarbar i jeszcze chwilkę pogotować. Wystudzić.
Pierwszą część ciasta rozwałkować, włożyć do blaszki (25x40cm), włożyć nadzienie rabarbarowe, przykryć drugim rozwałkowanym plackiem.
Wierzch posypać migdałami, cukrami i obłożyć masłem. Odstawić ciasto pod przykryciem na 15 minut.
Piec w 180 stopniach przez ok. 30-40 minut.



Przepis z gazety zmodyfikowany troszeczkę

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz