wtorek, 21 lutego 2012

Pleśniak z owocami albo jabłecznik???

Składniki

  1 szlanka cukru  pudru 


30 dkg { 1 i 1 kostki}margaryny
4 szklanki mąki
6 szt jajek
5 łyżeczek proszku do pieczenia


2 łyżeczki octu ,zapach migdałowy


2 łyżeczki kakao


                   do środka 2 warianty


1.z wiśniami lub gruszkami w kawałkach[obgotować w cukrze}
 0.75 szklanki cukru


2.  
  1 kisiel kolorowy
 dżem  lub mus owocowy {jabłka około 1 kg z rodzynkami}
wiórki 1 paczka


2 łyżki kaszki manny



chałwa 10dkg
mleko 2 łyżki





Przygotowanie

Posiekać margarynę z mąka i proszkiem ,żółtkami i cukrem pudrem zagnieść podzielić na 2 części  i włożyć do zamrażarki {jeśli wersja z kakao dzielimy na 3 części do jednej dodaje kakao} .Na blaszkę zetrzeć  białe ciasto{na tę warstwę daje zawsze wiecej ciasta }.podpiekam około 20 minut.

    gorące ciasto posypuję kaszką manną i układam owoce lub dżem{ jeśli mus do środka daję 2 łyżki kaszki manny  } 

             Na to ciasto kładę  ubite z cukrem kryształem i kisielem{albo bez kiślu},białka

                                      dodaje też  wiórki kokosowe.a potem 
    resztę ciasta  {można do niego dodać tartą czekoldę  }   .

                               Piec  30 minut w temp.180 stopni
  W wersji świątecznej udekorować polewą z chałwą.
Rozpuść  chałwę w mleku dodaj  2 łyżki cukru i polej ciasto.

                                                           to wersja z jabłkami rodzynkami

                                                polane   czekoladą i posypane wiórkami zielonymi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz