czwartek, 1 grudnia 2011

obiadek jednogarnkowy

Składniki

tylke porcji kurczaka ile jest osob

2 cebule

3 marchewki

odpowiednia ilosc ziemniakow tzn tyle ile jecie do obiadu

przyprawy: sol, pieprz, vegeta, rozmaryn, bazylia, ziola prowansalskie

5 zabkow czosnku - mozna mniej jesli ktos nie lubi

lisc laurowy

3 lub 4 lyzki koncetratu pomidorowego



Przygotowanie

mieso natrzec zmiazdzonym czosnkiem, vegeta i wstawic do lodowki na minimum godzinke. Wyjac z lodowki, oproszyc maka i podsmazyc na oleju, dodac cebule pokrojona dosc grubo i podlac szklanka wody. przykryc i duzsic az miesko bedzie miekkie. gdy juz bedzie gotowe wspyac ziemniaki i marchewke pokrojone w kostke - dosc duza i zalac woda tak by przykryla ziemniaki. zagotowac. przecier wymieszac z kilkoma lyzkami wody  i dolac do gotujacych sie ziemniakow z miesem. calosc jeszcze pogotowac az ziemniaki zmiekna. wychodzi cos w rodzaju potrawki o ile ziemniaki sie nie rozgotuja. potrawa nie powinna tez byc za rzadka aby nie zrobila sie zupa. smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz