sobota, 3 grudnia 2011

chleb słodowy z rodzynkami i morelami

Składniki

255 ml wody
6 łyżeczek (30 ml) ekstraktu słodowego
450 g mąki białej
4 łyżeczki (20 ml) mleka w proszku
½ łyżeczki przyprawy korzennej do piernika 
¾ łyżeczki (3,5 ml) soli
25 g cukru pudru
40 g masła pociętego w kawałeczki
1 ½ łyżeczki (7,5 ml) suchych drożdży
50 g rodzynek
50 g posiekanych suszonych moreli  

Polewa dla połysku: 3 łyżeczki (15 ml) cukru pudru 3 łyżeczki (15 ml) mleka



Przygotowanie

Do naczynia wlej wodę, następnie dodaj ekstraktu słodowego i wsyp mąkę, pamiętając, aby przykryła wodę. Do każdego z rogów naczynia kolejno mleko w proszku, przyprawy, sól, cukier i masło. Na środku zrób małe wgłębienie i daj tam drożdże. Zamknij pokrywę i przyciskiem SELECT wybierz program 8 SPECIALITY SWEET (cykl specjalny słodki). Wciśnij przycisk START. Dodaj rodzynki i morele, kiedy usłyszysz sygnał dźwiękowy. Po upieczeniu wyjmij pojemnik z chlebem, używając rękawiczek, następnie wyjmij chleb z naczynia i pozostaw do ostudzenia. By uzyskać połysk posmaruj wierzch chleba mieszanką z cukru pudru i mleka.  

Dla ułatwienia podaję oryginalne nazwy programów. Moja maszyna - Kenwood - ma ich 12.

Przepis jest amatorskim tłumaczeniem z dolączonej do maszyny mini ksiązki kucharskiej.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz