niedziela, 25 grudnia 2011

Serniczek na zimno bez pieczenia

Składniki

Składniki na spód:



150 g pokruszonych biszkoptów
100 g rozpuszczonego masła

Składniki na masę serową:



500 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
250 g cukru
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
aromat waniliowy
20 g żelatyny
1/2 szklanki wrzątku (około 100 ml), do rozpuszczenia żelatyny
150 g jogurtu naturalnego

300 ml śmietany kremówki




Przygotowanie

Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy.
Zmiksować twaróg, cukier, wanilię, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać lekko ostudzić.
Połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej.
Dokładnie wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywno i odać ją do masy twarogowej, wymieszać.
Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na torciku ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.

Przepis pochodzi z wypieków Dorotus76
                     

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz