Składniki
Składniki na spód:
150 g pokruszonych biszkoptów
100 g rozpuszczonego masła
Składniki na masę serową:
500 g twarogu o niskiej zawartości tłuszczu
250 g cukru
sok z połowy cytryny
otarta skórka z połowy cytryny
aromat waniliowy
20 g żelatyny
1/2 szklanki wrzątku (około 100 ml), do rozpuszczenia żelatyny
150 g jogurtu naturalnego
300 ml śmietany kremówki
Przygotowanie
Pokruszone biszkopty wymieszać z roztopionym masłem na jednolitą masę. Wyłożyć nią dno tortownicy.
Zmiksować twaróg, cukier, wanilię, sok i skórkę z cytryny do czasu rozpuszczenia cukru.
Żelatynę rozpuścić we wrzątku, wymieszać lekko ostudzić.
Połączyć z jogurtem i dodać do masy serowej.
Dokładnie wymieszać.
Kremówkę ubić na sztywno i odać ją do masy twarogowej, wymieszać.
Wyłożyć masę do formy z ciastem, przykryć folią spożywczą i wstawić na kilka godzin do lodówki.
Na torciku ułożyć owoce, zalać tężejącą galaretką.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz