piątek, 2 grudnia 2011

tort kaczuszka

Składniki

Biszkopt: pieczemy 2
4 jaja
1 szkl. mąki
1 szkl. cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
 
Krem:
500 ml smietany kremowki
fix do smietanki(usztywniacz)
1 galaretka smak dowolny
 1/2 szkl cukru pudru
dodatki:
 wiorki kokosowe w zoltym kolorze...jesli takich nie mamy...mozemy  do normalnych bialych wiorkow dodac pare kropli zoltego barwnika  ...wyprobowalam i sie sprawdza:)
sztuczny marcepan...ja wykorzystalam przepis udostepniony przez basia19 http://www.gotowanie.wkl.pl/przepis5121.html

2 okragle szklane salaterki ....o roznej wielkosci....wieksza i mniejsza



Przygotowanie

Jajka z cukrem ubijamy mikserem az masa bedzie biala i gesta. Następnie dodajemy mąkę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia.
Pieczemy około 40-45 min w temp. 160-180 stopni
tortownica 24 cm.
Po wystudzeniu biszkopt przekrajamy na dwa placki. Gorny placek kroimy w trojkaty i wykladamy boki salaterki bardzo szczelnie....dolny wykorzystamy do przykrycia salaterki.Tak samo postepujemt z drugim biszkoptem i wykladamy ciastem mniejsza salaterke.
przygotowujemy krem:
schlodzona smietane ubijamy z cukrem .dodajac fix na sztywno...pod koniec ubijania dodajemy wystudzona galaretke rozpuszczona w mniej jak polowie szklanki wody .Gotowym kremem smietankowym wypelniamy salaterki wylozone biszkoptem,przykrywamy dolnymi krazkami  biszkoptu,wykrawajac je na odpowiednia wielkosc ....mocno  przyciskamy,salaterki wkladamy do lodowki na co najmniej 4 godziny....mozemy je przygotowac nawet dzien wczesniej.Gdy krem zastygnie,przewracajac salaterki do gory dnem wyjmujemy biszkopt z kremem...bardzo latwo sie wyjmuje.
Biszkopt z wiekszej salaterki posluzy nam jako tulow kaczuszki a z mniejszej jako glowka,i tak mamy  ksztalt kaczuszki...smarujemy calosc  pozostalym kremem i wszystko posypujemy zoltymi wiorkami kokosowymi.Lapki .oczy i dziobek modelujemy z marcepana
 milej zabawy....i smacznego 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz