wtorek, 13 grudnia 2011

Kruche ciasteczka migdałowe

Składniki

2/3 szklanki mąki (12 dag)2 i 1/2 łyżki stołowej skrobi kukurydzianej
szczypta soli
pół kostki masła (10 dag)pół szklanki cukru (10 dag)półtorej łyżeczki esencji waniliowejpół szklanki drobno posiekanych migdałów          (przepis na około 16 okrągłych ciasteczek o średnicy 7,5 cm)



Przygotowanie

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180oC.
Przesiewamy mąkę, skrobię kukurydzianą i sól. W osobnej misce ucieramy na puszystą masę masło cukier i esencję waniliową. Mieszamy z mąką. Dodajemy orzechy i mieszamy.

Wkładamy ciasto pomiędzy dwa arkusze pergaminu i wałkujemy placek grubości około pół centymetra. Zdejmujemy z góry pergamin. Wycinamy ciasteczka. Przenosimy na blachę i wstawiamy do piekarnika na 10-12 minut. Ciasteczka powinny mieć kolor bladozłoty. Wyjmujemy z piekarnika. Pozostawiamy na blasze przez 3 minuty, a potem studzimy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz