niedziela, 25 grudnia 2011

Tort, któremu trudno się oprzeć

Składniki

biszkopt:
- 8 jajek (odzielnie białka i żółtka)
- 1 szklanka cukru
- 160 g mąki tortowej (może być też zwykła)
- 2-3 łyżki soku z cytryny

krem:

- 2 kostki (400 g) miękkiego masła - nie margaryny
- 1,5 szklanki cukru pudru
- 8 żółtek
- 1 zapach rumowy
- 1 szklanka kakao (takiego jak do mleka np. Nesquik)- jeżeli ktoś woli bardziej czekoladowy smak może też dodać trochę ciemnego, gorzkiego kakao (np. Decomoreno, Wedel czy Wawel)

nasączenie:

- 500 ml mocno posłodzonej wody
- sok z 1 cytryny
- 1/2 zapachu rumowego (ew. rum lub wódka)

poza tym:

- 500 ml śmietany 36%
- 3 łyżki cukru pudru
- ok. 1/2 słoika dżemu albo: morelowego, malinowego lub z czarnej porzeczki
- owoce do dekoracji










Przygotowanie



BISZKOPT:
1.
Żółtka utrzeć z cukrem, do białości, aż masa lekko zgęstnieje, a cukier przestanie chrupać. Dodać przesianą mąkę.
2. Z białek ubić sztywną pianę. Nagrzać piekarnik.
3. Pianę dodać do żółtek (nie odwrotnie) i delikatnie, ale szybko wymieszać (nie miksować).
4. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem dużej tortownicy. Piec w 180 stopniach, sprawdzając patyczkiem (po ok. 1 godzinie), aż ciasto będzie suche i przyrumienione. Gotowy biszkopt dobrze ostudzić i podzielić na 3 krążki. Dokładny czas pieczenia zależy od piekarnika. Gdy biszkopt jest wyrośnięty i lekko przyrumieniony sprawdzam go patyczkiem, czy jest suchy w środku. Jeżeli jest suchy- jest gotowy :))

KREM:
1. Żółtka utrzeć z cukrem i zapachem. W drugim naczyniu bardzo dokładnie utrzeć masło aż wyraźnie zwiększy swą objętość (do białości).
2. Do kakao dodać odrobinę gorącej wody - tylko tyle, żeby kakao zamieniło się w gęsty, zawiesisty płyn. Dokładnie wymieszać.
3. Do masła stopniowo wlewać żółtka i kakao, cały czas ucierając.

Z podanych składników przygotować nasączenie. Zimną śmietanę (prosto z lodówki, w której powinna chłodzić się przynajmniej 1 dobę) ubić na sztywno. Pod koniec dodać cukier puder i ew. usztywniacz do śmietany.

WYKONANIE:
1. Pierwszy krążek biszkoptu nasączyć - sporo, ale nie za dużo - biszkopt musi być dobrze wilgotny, ale nie mokry.
2. Następnie posmarować go dżemem, ok. 1/4 kremu i 1/3 bitej śmietany. Przykryć drugim krążkiem.
3. Drugi krążek także nasączyć, posmarować 1/4 kremu, 1/3 śmietany, przykryć ostatnim krązkiem biszkoptu.
4. Ostatni krążek również nasączyć. Górę i boki tortu posmarować resztą kremu i udekorować pozostałą bitą śmietaną, owocami.

Tort jest naprawdę wspaniały i słynny wśród rodziny i znajomych. Przepis jest dosyć długi, ale głównie dlatego, że starałam się wszystko dokładnie napisać. Polecam go, jest doskonały na każdą okazję. SMACZNEGO:))

Aha - można też zrobić go w wersji kawowej, dodając do kremu zamiast kakao, bardzo mocną kawę (2-3 łyżeczki kawy rozpuszczonej w ok. 1 filiżance wody).
Można też zrobić czekoladowy biszkopt. Należy od podanych 160 g mąki odsypać ok. 40 g (2 łyżki) i dodać dokładnie tyle samo gorzkiego, ciemnego kakao.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz