sobota, 10 grudnia 2011

Jabłecznik z mikrofalówki

Składniki

Lukier:  

4 łyżki masła
3/4 szkl cukru
3 łyżki mąki
1 łyżeczka cynamonu



Ciasto:



1 szkl mąki


2 łyżki cukru


4 łyżki masła lub margaryny


2 jajka


4 łyżki mleka


1 łyżeczka proszku do pieczenia


1/2 łyżeczki olejku waniliowego


szczypta soli





ok. 80 dag jabłek (najlepiej renety)







Przygotowanie

Składniki lukru wsypać do miski, rozcierać palcami aż powstanie kruszonka.... wsypać do wyłożonego papierem lub wysmarowanego tłuszczem naczynia (żaroodpornego lub plastikowego przeznaczonego do mikrofalówek ok. 20x28 cm) ugniatając rozprowadzić po dnie.....


Jabłka obrać, pokroić w plasterki lub kostkę..... rozłożyć w naczyniu...


Masło (margarynę) ucierać z cukrem, dodać jajka, utrzeć na puszystą masę.... ciąglę ucierając dodawać na przemian przesianą mąkę, proszek do pieczenia, mleko i olejek waniliowy.... wyrobić na jednolite, gęste ciasto.... które następnie równomiernie rozprowadzamy na jabłkach....


Mikrofalówkę ustawiamy na najwyższą moc (u mnie to 850W) wstawiamy ciasto i pieczemy 14 min....


Upieczone i lekko ostudzone ciasto obracamy do góry nogami tak aby lukier był na wierzchu....


SMACZNEGO!!!!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz