wtorek, 20 grudnia 2011

Souvlaki

Składniki

Skladniki:

sok z jednej cytryny
1/4 szkl. oleju z oliwek
1/4 szkl.sosu sojowego
1 lyzeczka oreganu
3 zabki czosnku drobno posiekanego
okolo 2 kg poledwicy pokrojonej w kostke
cebula czerwona, zielona lub czerwona papryka pokrojona w kawalki aby mozna bylo nadziac na patyczki
no i patyczki nasaczone w wodzie jezeli sa drewniane



Przygotowanie

Wykonanie:

W misce wymieszac razem sok z cytryny,olive, sos sojowy,
oregan, dodac miesko i kawalki cebuli oraz papryki, wymieszac tak aby sos pokryl dobrze mieso.Przykryc i odstawic do lodowki na 2 lub 3 godziny. Ponakluwac na patyczki.....
Teraz mamy dwie opcje:
1. albo wrzucic na grilla
2. albo piec w piekarniku (do piekarnika to najlepiej uzywac metalowych patyczkow...nie pamietam jak sie one nazywaja po polsku)
SMACZNEGO.

PS. do tego podawac sos tzatzyki oraz frytki albo ziemniaki po grecku moze tez byc ryz.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz