sobota, 10 grudnia 2011

szybki schab na słodko

Składniki

4 łyżki stołowe musztardy2 łyżki miodu2 duże cebule2 kotlety schabowemąkaoliwa do smażenia




Przygotowanie

Kotlety rozbić tłuczkiem.
lekko opruszyć mąką Ważne: nie solić, ani nie pieprzyć!!!
Cebule drobno poszatkować.
Na patelni rozgrzewamy oliwę. Obsmażamy koltlety z obu stron.
Podsmażone kotlety przekładamy na tależ, w ciepłe miejsce - / ja zazwyczaj przykrywam tależem garnek zz ugotowanymi i potłuczonymi ziemniakami - ziemniaki nie stygną, a i mięso pozostaje ciepłe./
Na patelnię wrzucamy cebulkę. Zmniejszamy ogień. Czekamy aż cebulka się zeszkli. Wtedy doadejemy musztardę i miód. Mieszamy. Po chwili dodajemy do sosu kotlety. Przykrywamy i na małej temperaturze dusimy - w tym czasie można przygotować surówkę.

Podawać z ryżem, lub ziemniakami.

Smacznego

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz