piątek, 16 grudnia 2011

Zupa z fasolek

Składniki

1 szkl fasoli czerwonej
1 szkl fasoli białej(ja użyłam 2-kolorowej)
400 gr fasoli szparagowej zielonej i żółtej(po połowie)
1 marchewka
3 ząbki czosnku
1 papryka
2 cebule
wędlina-ok 200 gr
100 gr koncentratu pomidorowego
3 łyżki kwaśnej śmietany
1 łyżka soli
łodyga lubczyka,pieprz,liść laurowy
pieprz ziołowy,majeranek,cząber
4 litry wywaru z kości wołowej(ewentualnie wody)







Przygotowanie

Na wywar (lub wodę)wrzucamy łodygę lubczyku,liść laurowy,pieprz,pokrojoną marchewkę i namoczoną wcześniej fasolę.Gotujemy  ok 30 minut,a następnie dodajemy fasolę szparagową(pokroioną w 2-3 cm kawałki),przesmażoną cebulę,paprykę pokrojoną w paski,czosnek bardzo drobno posiekany(lub wyciśnięty przez praskę),pokrojoną w kawałki wędlinę.Wszystko gotujemy ok 10 minut po czym dodajemy sól,koncentrat,pieprz ziołowy,majeranek i cząber(ilość  przypraw zależy od gustu i smaku).Zagotowujemy i na koniec dodajemy śmietanę uważając aby nie doprowadzić do wrzenia.


UWAGA! Suche ziarna fasoli namoczyć na noc zalewając wrzątkiem.
             Można zrezygnować z wędliny-zupa będzie równie smaczna.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz