poniedziałek, 12 grudnia 2011

Risotto kolorowe i aromatyczne

Składniki

Składniki:

1 szkl. ryżu do risoto--- u mnie to było 230g
150 ml białego wina
0,5 l wywaru
1 cebula
1 puszka pomidorów lub 5 zwykłych
300g brokuła
1 papryka czerwona i pół żółtej
troszke fasolki szparagowej
5 ząbków czosnku
4-5 łyżek oliwy
1 łyżeczka chilli, pieprzu, sól,
1,5 łyżeczki tymianku
świeża bazylia

ewentualnie dla chętnych parmezan i 2 łyżki masła





Przygotowanie



Wykonanie:

W piekarniku opiec papryke (na grillu)aż do zczernienia, następnie siup do torebki foliowej, zawinąć a potem obrać ze skórki i pokroić.
Cebule podsmażyć lekko na oliwie, gdy się zacznie rumienić dodać ryż i fasolke. Smażymy aż ziarenka zaczną sie robić przeźroczyste (ok. 5 min)
Zalewamy winem , zmniejszamy ogień i czekamy aż wino odparuje.
Teraz stopniowo dodajemy wywar, dolewając go gdy ziarnka wchłoną go. Pamiętaj że od czasu do czasu trzeba mieszać by ryż nie przywarł.
Gdy ryż staje sie kremowy, dorzucamy pomidory z zalewą, różyczki brokułów i papryke oraz przyprawiamy.
Sprawdzamy ryż - powinien byc al dente, jeżeli uważacie że jest niewystarczający dolej znów wywaru, ale uważaj by nie zrobiła sie paciara !!!
Na sam koniec dodaj wyciśnięte ząbki czosnku, przykryj i zostaw na 2 min by smaki przezły a ryz doszedł do siebie.

Kto lubi może dodac jeszcze parmezan i masło.
A na Finał posypać świeżą bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz