niedziela, 25 grudnia 2011

Grzanki toskańskie

Składniki

1 bułka paryska
15 dag wątróbek drobiowych
1 łyżka masła
20 czarnych oliwek bez pestek
3 łyżki zielonych marynowanych kaparów
3 łyżki startego parmezanu
3 łyżki oliwy
sól i pieprz



Przygotowanie

Sposób przyrządzenia:

 Watróbki smażymy ok 5 min. na rozgrzanym oleju.Studzimy, kroimy na mniejsze kawłki i miksujemy z dodatkiem masła.Dodajemy posiekane drobno oliwki i kapary.Całość mieszamy i doprawiamy pieprzem i solą.Bułkę kroimy w ukośne plastry ok 1,5cm.Każdą smarujemy z jednej strony cieniutko oliwą z oliwek, a z drugiej pastą z wątróbki.Posypujemy serem.Zapiekamy w piekarniku o temp. 180 st. około 5 minut.
Doskonała rzecz do piwa lub wytrawnego wina i nie tylko.Polecam.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz