czwartek, 8 grudnia 2011

Naleśniki ze szpinakiem

Składniki

Ciasto naleśnikowe:
1 szklanka mleka
1 szklanka mąki
3/4 szklanki wody (jeśli chcemy, żeby naleśniki były bardziej puszyste, używamy wody gazowanej)
1 jajko
2 łyżki oleju
szczypta soli

Składniki na farsz:
30-40 dag szpinaku
2-3 ząbki czosnku
łyżka masła
sól i pieprz
ser feta do smaku


Składniki na sos czosnkowy:
śmietana albo jogurt naturalny (albo trochę tego, trochę tego)
ząbek czosnku (na ok. szklankę sosu)
sól i pieprz



Przygotowanie

Dokładnie myjemy szpinak i podsmażamy na łyżce masła, aż zmięknie. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz.
W międzyczasie do śmietany dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, sól i pieprz, dokładnie mieszamy.
Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe wrzucamy do miski i miksujemy do momentu, aż nie będzie grudek. Wylewamy porcjami na bardzo rozgrzaną patelnię z kropelką oleju i smażymy z obu stron na jasnozłoty kolor.
Na gotowego naleśnika kładziemy trochę szpinaku, kawałeczki sera feta, składamy lub zwijamy w rulon. Jeśli naleśniki zdążyły wystygnąć, podsmażamy chwilę na maśle i wykładamy na talerz dodając kleks sosu czosnkowego.
Proste, pyszne i zdrowe. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz