środa, 21 grudnia 2011

babka kartoflana

Składniki

2 kg ziemniakow
2 lyzki maki pszennej
1-2 jajka
    sol
    pieprz
1 lyzeczka majeranku
1 spora cebula
   olej



Przygotowanie

* cebule posiekac i podsmazyc na rumiano na oleju
* ziemniaki obrac i zetrzec na papke(na tarce, malakserem)
* do masy ziemniaczanej dodac jajka, sol, pieprz, majeranek, make, a takze cebule razem z olejem
* rozgrzac piekarnik do 200C
* blaszke wylozyc papierem do pieczenia lub folia do ktorej sie nie przykleja(wazne), posmarowac oliwa i wylac mase ziemniaczana. Pokropic po wierzchu oliwa , piec ok 1,5 godz. Przed koncem zwiekszyc temp. do 220C aby sie zarumienila (skorki sa najsmaczniejsze)
* kto lubi moze dodac wszekliego rodzaju skwarki, podsmazona kielbase lub boczek.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz