Składniki
3 kiwi
2 pomarancze
po 15dag czerwonych porzeczek (moga byc maliny) i jagod
Na krem
20 dag masla
2 lyzki maki
1.5 szklanki mleka
6 zoltek
szklanka cukru
opakowanie cukru waniliowego
Przygotowanie
Z maki i polowy masla zrob jasna zasmazke. Polacz ja z zimnym mlekiem i zagotuj, caly czas mieszajac. Potem zmiksuj na gladka mase. Dodaj cukier i zowu zagotuj. Ostudz krem do temperatury pokojowej i miksujac, dodawaj naprzemian: pozostale maslo, zoltka i cukier waniliowy. Od porzeczek i jagod pooddzielaj szypulki. Potem umyj owoce i osacz je. Kiwi obierz ze skorki i pokroj w plasterki. Pomarancze (bez skory) podziel na czastki i usun z nich cienka blonke. Owoce ukladaj w pucharach, przekladajac kremem. Deser udekoruj porzeczkami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz