Składniki
- Mięso na wywar, najlepiej coś konkretnego np. żeberka, ale drobiowe też mozę być,
- 1 burak (10-12 dag),
- 2 marchewki (10-12 dag),
- ok. 50 dag ziemniaków,
- 30 dag kapusty,
- 1 słoik koncentratu pomidorowego 30% (190g),
- 1 czerwona papryka,
- 1 cebula,
- 3 łyżki śmietany,
- pieprz, ziele angielskie, koper, czosnek.
Przygotowanie
Ugotować wywar z mięsa (bez włoszczyzny!) w dużym garnku
ok.5 l.
Buraka i marchew zetrzeć na tarce (duże oczka). Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w większą kostkę, paprykę i
cebulę w kosteczkę.
Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, chwilę pogotować. Wrzucić buraki, też gotować ok. 5 min. Po burakach dodajemy marchew, ziemniaki i kapustę. Jeśli mamy młodą kapustę to dodajemy póżniej, kiedy ziemniaki będą na wpół gotowe.
Gotujemy wszystko razem ok. 30 min., do momentu kiedy ziemniaki i kapusta będą prawie gotowe. Pod koniec dodajemy paprykę, cebulę, parę ziarenek ziela angielskiego, pieprz czarny mielony, koniecznie koperek. Można dodać starty ząbek czosnku.
Śmietanę dodajemy do garnka ( po zdjęciu zupy z ognia), lub do talerza.
Można oczywiście najpierw poddusić buraki na patelni z dodatkiem kwasku cytrynowego lub koncentratu pomidorowego, a marchew z papryką i cebulą. Wtedy do wywaru najpierw dodajemy ziemniaki, póżniej kapustę i na końcu resztę warzyw.
Bez tego obsmażania jest szybciej i smak nie ucierpi.
Najlepszy jest, jak się nastoi. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz