niedziela, 18 grudnia 2011

Barszcz ukraiński prawdziwy

Składniki

    -   Mięso na wywar, najlepiej coś konkretnego np. żeberka, ale drobiowe też mozę być,
    -  1 burak (10-12 dag),                 
    -  2 marchewki (10-12 dag),
    -  ok. 50 dag ziemniaków,               
    -   30 dag kapusty,
    -  1 słoik koncentratu pomidorowego 30% (190g),
    -   1 czerwona papryka,
    -  1 cebula, 
    -   3 łyżki śmietany,
    -   pieprz, ziele angielskie, koper, czosnek.


             
                        
                                          



Przygotowanie

    Ugotować wywar z mięsa (bez włoszczyzny!) w dużym garnku
 ok.5 l.

    Buraka i marchew zetrzeć na tarce (duże oczka). Kapustę poszatkować, ziemniaki pokroić w większą kostkę, paprykę i
cebulę w kosteczkę.

    Do wywaru dodać koncentrat pomidorowy, chwilę pogotować.    Wrzucić buraki, też gotować ok. 5 min. Po burakach dodajemy marchew, ziemniaki i kapustę. Jeśli mamy młodą kapustę to dodajemy póżniej, kiedy ziemniaki będą na wpół gotowe.

   Gotujemy wszystko razem ok. 30 min., do momentu kiedy     ziemniaki i kapusta będą prawie gotowe. Pod koniec dodajemy paprykę, cebulę, parę ziarenek ziela angielskiego, pieprz czarny mielony, koniecznie koperek. Można dodać starty ząbek czosnku.

    Śmietanę dodajemy do garnka ( po zdjęciu zupy z ognia), lub do talerza.

     Można oczywiście najpierw poddusić buraki na patelni z dodatkiem  kwasku cytrynowego lub koncentratu pomidorowego, a marchew z papryką i cebulą. Wtedy do wywaru najpierw dodajemy ziemniaki, póżniej kapustę i na końcu resztę warzyw.
    Bez tego obsmażania jest szybciej i  smak nie ucierpi. 
                             
                      Najlepszy jest, jak się nastoi. Smacznego!  
                                                                            

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz