środa, 30 listopada 2011

Sukces

Składniki

220 g masła
Skondesowane słodkie mleko w puszce
3 duże łyżki ciemnego kakao
około 50 sztuk herbatników

foilia aluminiowa



Przygotowanie

To świetny deser! Robi go moja teściowa, a ja przejęłam od niej przepis i w Polsce też wszystkim smakuje :)

-Stopić masło w średnim garnku. Jak się roztopi, dodać skondensowane mleko i wymieszać, ciągle trzymając na małym gazie.
-Gdy się wymiesza, wyłączyć gaz.
-Dodać kakao i wymieszać.
-Pokruszyć, na średnie kawałki, herbatniki i dodawać do masy.  
-Gdy wszystko się dokładnie wymiesza i ostygnie, należy wyłożyć masę (ok. 3 łyżki) na folie aluminiową i zawinąć w rulonik o średnicy ok. 3 cm i długości ok. 10cm.

Z masy powinno wyjść kilka takich roladek.

Zawinięte w folie roladki włożyć zamrażalnika na jeden dzień.

Odwinąć z folii i pokroić w plasterki.

Świetnie smakuje do herbaty i kawy!

UWAGA: Jeżeli masa będzie za ciepła folia może się kleić (ale i tak jest pyszne!)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz