piątek, 18 listopada 2011

Indyk na sposób pieczeni wieprzowej

Składniki

indycze uda po 40-50 dkgząbek czosnku1/2 łyzeczki majerenku1/2 łyzeczki mąki2 łyzki oleju1 łyżka masła
sól




Przygotowanie

              Z udzców wytrybowac kości,mięso umyć ,posolic ,posmarować roztartym czosnkiem,posypać majerankiem,ułozyc w misce ,przykryc szczelnie i zostawic w lodówce na noc.Ja jestem zwolennikiem ziół i przypraw ,więc dajć ich o wiele więcej,np.przyprawę do gyrosa.Ale to tylko moja sugestia.
Nastepnego dnia rozgrzac olej z masłem (wtedy masło się nie pali),zrumienic mieso ze wszystkich stron ,podlać kilkoma łyzkami zimnej wody (używam tu czasem wytrawnego wina) i dusic pod przykryciem az będzie miękkie.
Mąke rozmieszać z 3 łyżkami wody,wymieszać z sosem powstałym w trakcie smażenia mięsa,wlać z powrotem do garnka i jeszcze 2 minuty podgrzewać ,aby sos zgęstniał.Pokrojoną w plastry pieczeń podawać z pokrojonymi w plastry i podsmażonymi ziemniakami.


Przepis pochodził kiedyś z "Poradnika domowego" sle przed modyfikacja.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz