piątek, 11 listopada 2011

Polędwica wp z kaparami i kolorowym pieprzem

Składniki


polędwica wieprzowa (troche długa była)
2 szalotki
sol
pieprz kolorowy świeżo zmielony i kolorowy luzem
2 ząbki czosnku
1/3 szkl. białego półwytrawnego wina
mały kubeczek śmietany 18% do sosów
łyżka kaparów
1-2 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
oliwa z oliwek
300 ml bulionu (miałam rosól drobiowy)




Przygotowanie

Meiso umyc, osuszyc, pokroic w grube plastry, rozgrzac oliwe obsmażyc na rumiano mieso, opruszyc sola i pieprzem. Dodac pokrojone szalotki i czosnek, podlac winem, troche odparowac zeby wino oddało swoj smak, podlać bulionem i dusic ok 20 minut, w trakcie obrócić. Do gęstniejacego sosu dodac musztarde, kolorowy pieprz i mielony. W sosie rozprowadzic smietane, chwile poddusic razem. Dodac kapary. Jesli trzeba doprawic sobie jeszcze do smaku. Jedlismy z kopytkami.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz