niedziela, 13 listopada 2011

Piersi drobiowe z warzywami

Składniki

1 kg piersi kurczaka lub indyka


60 dag pieczarek


1 główka brokułów


1/2 opakowania mrożonej marchewki z groszkiem


1 cebula


3 szklanki bulionu z kostki


10 dag masła


2 łyżki mąki pszennej


2 łyżki natki pietruszki


słodka mielona papryka


sól,


pieprz







Przygotowanie

Piersi kurczaka pokrój w kostkę.

Oprósz solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej połowę masła, obsmaż mięso i przełóż do rondla.

Zalej bulionem i duś do miękkości (ok. 35 minut).

Cebulę obierz i posiekaj.

Pieczarki przekrój na pół lub na 4 części i usmaż na pozostałym maśle.

Gdy sok odparuje, dodaj cebulę i smaż aż do lekkiego zrumienienia.

Następnie zawartość patelni przełóż do duszącego się mięsa.

10 minut przed końcem duszenia dodaj marchewkę z groszkiem.

 Brokuły podziel na różyczki.

Ugotuj w osolonym wrzątku, osącz i trzymaj w cieple.

Mąkę wymieszj z 5 łyżkami zimnej wody, dodaj do mięsa i zagotuj.

Dodaj natkę pietruszki.

Potrawę dopraw solą, papryką oraz pieprzem, przybierz brokułami i podawaj gorącą, z pieczywem, ryżem lub makaronem.


 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz