czwartek, 17 listopada 2011

Risotto z kurczaka

Składniki




2 filety z piersi kurczaka

3/4 szklanki ryżu

włoszczyzna

mała puszka groszku zielonego

3 łyżki tartego żółtego ostrego sera




olej
vegeta
pieprz
sól  








Przygotowanie


Mięso opłukać, włożyć do garnka, dodać oczyszczoną włoszczyznę, zalać wodą i ugotować. Pod koniec przyprawić solą i vegetą. Ryż wypłukać, zalać dwiema szklankami wrzącej wody, posolić i gotować na małym ogniu 15-20 min. Na patelni rozgrzać olej, włożyć przestudzony ryż oraz rozdrobnione mięso, dodać przyprawy i, mieszając, smażyć kilka minut. Zdjąć patelnię z ognia, dodać groszek, pokrojoną w kostkę marchewkę z rosołu, wymieszać. Przełożyć risotto do żaroodpornego naczynia. Polać po trawę kilkoma łyżkami rosołu, posypać serem i zapiekać 15 min w temperaturze 220°C.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz